Vse o papouscích

Zombie attack

27.11.2009 17:57

Horory skoro nesleduji (a to nejsem žádná bábovka!), slizké obludy a jejich ohavné zjevy mi začínají lézt krkem – pokud si potřebuji užít pořádnou dávku hororu, jdu do samoobsluhy k pečivu a nemusím se pak v noci sápat po stropě. Takže asi chápete moje pocity z nové zombie akce od ruských Shamrock Games. Jenže to jsem se zase jednou pekelně zmýlil, že by mě také zasáhl virus?!

Dějová zápletka mě celkem lacině, a především brzy, ukolébala. Jednak tomu bylo proto, že se bylo na co dívat, veškeré rozhovory jsou promítány v podstatě „v reálu“ – každé slovo provází nějaká animace nebo zajímavost. Třeba hned v první animačce zemře jedna klíčová postava! A jednak to byla představa neuvěřitelného kolotoče událostí – populace zombíků totiž závratně vzrostla a jejich procentuální zastoupení se blíží 100% - do hry se tak vkrádá dvojice rozdílných postav, příběh nabírá na obrátkách …. a bohužel se z něj brzy začíná stávat obyčejná slaďárna.

Do hry vstoupíte jako neznámý hrdina s tím nejvybavenějším arzenálem zbraní, přičemž plachá přírodovědkyně se snaží obstarat důležitou protilátku. Na jakoukoliv kooperaci zapomeňte. Vývojáři také bohužel promarnili docela hodně příležitostí, díky kterým by se ze Zombie Attacku mohla stát nadprůměrná hra. Tak třeba právě zmíněná slečna se vydá do města, což by bylo normálně skvělou zápletkou pro minimálně jednu zajímavou stealth misi. Nebo se vydá do kanalizace a nebudeme si zbytečně nalhávat, že díky postapokalyptickému světu se toho dalo vymyslet opravdu hodně. Na všechno ale zapomeňte, na jakékoli provázání hrdinů, na jakoukoli variabilitu misí a podobně. Škoda, potencionálu by tu bylo až až. 

Autoři mě docela překvapili rozsáhlým systémem zbraní a ostatních udělátek. Celkem sedm typů zbraní a minimálně tolik dalších doplňků patří mezi vůbec ty největší plusy. V začátcích si sice vystačíte pouze s kuší nebo koltem, jenže vetřelci se s každým krokem množí a nabírají neuvěřitelných sil, a tak se rozšiřuje i vojenský arzenál a každá zbraň je po všech stránkách odlišná. Charakteristickým znakem jejich variability je legendární AK-47, ale na řadu přijde i plamenomet nebo zvlášť ničivé bomby. Ve stejném duchu se nesou i obranné doplňky. Zombíci se většinou hrnou z dvou vln, takže jednu zatarasíte výbušninami a odolnými bariérami a v té druhé si to s vetřelci rozdáte pěkně na férovku!

Vsadíme se, že určitě nepohrdnete pikantními příležitostmi, které Zombie Attack nabízí. Co víc si přát, než bandu zelenáčů usmažit dobře mířenou střelou do benzínového kanistru nebo si je všechny nechat naběhnout do uzavřeného prostoru a seslat na ně jedinou smrtící bombu? Prostě masakr, jak má být! Na přehlednou mapku se radši ani nedívejte, protože většinu času je plná zelených teček, které se k vám klimbavým pohybem pomalu přibližují a vy tak můžete alespoň rychle zalarmovat vaše zbraně, že je na čase sjednat pořádek. Jakmile zombíci překročí zelenou zónu, tak je zle.

 Jedno je jisté: Zombie Attack splňuje víceméně očekávání a nabízí překvapivě pořádnou porci akce, tou druhou věcí jsou některé nedotažené aspekty hry. Potenciál byl mnohem větší a prostředky určitě taky, dokonce i příběh patří mezi zdařilejší kousky, jenže jeho průběh je jedna velká habaďůra. Některé mise na sebe nelogicky navazují a hrou proplujete velmi rychle i na vyšší obtížnost. Takhle se sice pořádně vyřádíte, ale na víc než kompromis mezi sedmičkou a osmičkou to prostě není!
 
DOWNLOAD : www.edisk.cz/stahni/58233/Zombie_Attack_CZ__128x160_.jar_304.83KB.html

Vyhledávání

Kontakt

Markétka =)