Vse o papouscích

Sojka obecná

27.11.2009 14:22

Vzhled

Díky pohádkám o Krakonošovi snad každý zná krásná modrá sojčí pírka, která lze vidět na jejich letkách. Za letu je patrná velká bílá skvrna nad černým ocasem. Kromě ocasu má ještě černý zobák a část okolí zobáku, jinak je kakaově hnědá. Patří mezi naše největší pěvce. Je velká podobně jako hrdlička. Létá těžce, vlnkovitě až třepotavě.

Rozšíření

Vyskytuje se v jehličnatých, listnatých i smíšených lesích a v rozsáhlejších městských parcích. Zdržuje se spíše na okraji.

Způsob života potrava

Sojky patří k velice ostražitým strážcům lesa. Ještě dříve než ji spatříme (jestli vůbec) o nás ví celý les. Sojky se snaží napodobovat více či méně úspěšně různé zvuky. I když patří mezi pěvce, nedá se říci, že by její zpěv našemu uchu nějak lahodil. Mimo to je její hlas poměrně tichý a slyšitelný jen na krátkou vzdálenost. Sojky patří mezi druhy, které z části odlétají na zimu více na jih (převážně na jihozápad, někdy až do Francie) a část zůstává u nás. K nám se naopak na zimu dostávají jedinci ze severovýchodu. Jejich přílet může připomínat i invazi. Sojky si jsou vědomy nepříliš dobré schopnosti léat. Proto se při přeletu často zastavují. Role sojky při plenění hnízd jiných ptáků bývá většinou zveličována. Zajímavá je skutečnost, že sojka k údržbě svého krásného peří využívá mravenců. Ti ji zbavují parazitů. V literatuře se také můžeme dočíst mimo jiné to, že sojky napomáhají obnově doubrav. Ony totiž sojky pamatují na zimu a část nalezených žaludů ukrývají do trávy či roští. Ne všechny však později najdou a tyto žaludy pak mají velkou šanci vyklíčit.

Sojky jsou všežravci a jejich jídelníček je pestrý. Na podzim to jsou žaludy, oříšky, bobule, obilí, plody, v létě hmyz, ptačí vejce, ještěrky, žáby, rejsci, myši.

Rozmnožování

Hnízdo je umístěno vysoko na stromě, většinou nedaleko od okraje lesa. V dubnu nebo v květnu v něm lze najít 5 - 7 vajíček, ze kterých se po 16 - 17ti dnech líhnou mláďata. Hnízdo budují oba partneři, kteří také společně vychovávají mláďata. Vejce však zahřívá pouze samice, samec ji v tomto období krmí. Obvykle hlučný pták je při hnízdění zcela tichý a není snadné jej objevit.

Vyhledávání

Kontakt

Markétka =)