Vse o papouscích

Racek chechtavý

27.11.2009 15:13

Vzhled

Pro letní šat racka chechtavého je charakteristická zejména čokoládově hnědá "kapuce", která však na rozdíl od jiných, černohlavých racků nepřechází na krk. Křídla a hřbet jsou světle šedé, ostatní peří bílé, špičky křídel černé. Zimní šat: vše, co zůstane z letní tmavě hnědé "kapuce", je tmavší skvrna za okem. Jinak se zimní opeření od letního příliš neliší. Nohy mají tmavě rudé. Zobák je štíhlý, ostrý a také tmavě rudý. Mladý pták má křídla s tmavými pásky a černý konec ocasu. Dospělí ptáci mají ocas čistě bílý. Racek chechtavý patří spíše k menším rackům.

Rozšíření

Racek chechtavý je hojný na většině severní polokoule. Vyskytuje se od Islandu a britských ostrovů směrem na východ přes Evropu až do téměř celé Asie. V oblasti Středozemního moře včetně afrického pobřeží je racek, stejně jako u nás, pravidelným zimním hostem. Někteří ptáci přitom někdy přeletí Saharu a dostanou se až do Nigérie. Racek chechtavý se dokáže během krátké doby přizpůsobit novým životním podmínkám. Dnes ho můžeme spatřit daleko od pobřeží v městských parcích, na rýžových polích, přehradách nebo dokonce na ulici uprostřed města. Racek chechtavý je typickým společenským ptákem. Na místech spánku ? skalách, ostrovech, ve vnitrozemí na přehradách, polích nebo dokonce na střechách zemědělských stavení se večer shromažďuje i několik tisíc ptáků.

Racek chechtavý je jediným druhem racka, který hnízdí také u nás, zejména v jižních Čechách. Nejvíce se vyskytuje v rezervaci Velký Tisý.

Racek chechtavý hnízdí v celé severní a střední Evropě a ve velké části Asie. K jeho zimovištím patří kromě střední Evropy i pobřeží Středozemního moře včetně severní Afriky.

Způsob života

Podle toho, ve kterém biotopu racek chechtavý žije, se řídí i jeho potravní návyky. Ptáci žijící při mořském pobřeží se živí všemi mořskými živočichy, které dokáží polknout, rackové ve vnitrozemí loví sladkovodní ryby plovoucí v řekách a jezerech nehluboko pod hladinou. Lovící rackové buď plavou na hladině, nebo létají nízko nad ní, a když spatří vhodnou kořist, vrhnou se za ní střemhlav do vody. Na jídelníčku racka chechtavého najdeme velké množství hmyzu. Někdy je možné pozorovat racky, jak pronásledují letící roj mravenců. Racek chechtavý nikdy nepohrdne nalezenou mršinou. Sežere téměř vše, co najde, od mrtvého zvířete po jogurt. Hlučící hejna racků se pravidelně slétají na hromady odpadků, do doků rybářských lodí, k jatkám, čističkám odpadních vod nebo do městských parků.

Rozmnožování

Nejpozději koncem března se rackové chechtaví setkávají v hnízdištích. Hnízdí na nejrůznějších místech v blízkosti vody ? na jezerech, mokřinách se slanou vodou, v močálech či na písečných jazycích. Jedna kolonie sestává často i z několika tisíc ptáků, kteří svádějí halasné souboje o nejlepší místa pro hnízdění. Uprostřed dubna je hnízdní sezona již v plném proudu. Hnízdo stavějí během několika dnů oba partneři. V početnějších koloniích jsou hnízda často natěsnána jedno vedle druhého. Samice racka chechtavého snáší dvě až tři vejce. Pokud hnízdící pár přijde o snůšku, může v témže roce zahnízdit ještě jednou. Mláďata létají již ve věku šesti týdnů. První velké výpravy podnikají směrem na jih. Po první zimě se mladí ptáci vracejí zpět do své kolonie. Na konci druhé zimy jsou již schopni se rozmnožovat.

Vyhledávání

Kontakt

Markétka =)