Vse o papouscích

Motýlek Rudouchý

28.11.2009 20:41

Obrazek

Motýlka rudouchého nalezneme ve volné přírodě tropické Afriky,kde žijev trnitých křovinách a suchých stepích.Velikost je přibližně 11 cm.
Peří je zbarvené do tyrkysové modři,ovšem zádíčka a křídla jsou hnědá. Samečkové se liší červenými lícemi a modré zbarvení je u nich celkově sytější. 
K chovu je vhodná voliéra,nejlépe hustěji osázená.Ptáci d
obře snáší i nižší teploty, v případě že mají možnost úkrytu.
Základním krmivem je směs prosa, moháru a čumízy.S radostím též zkonzumují senegalské proso,vaječnou míchanici i živočišnou potravu a zelené krmivo.Živočišné krmivo ale podáváme v menších dávkách.
Na trhu s ptactvem by nemělo být problémem motýlky sehnat, zpočátku ovšem vyžaduje teplotu okolo 20stupňů.Někdy se motýlci v novém prostředí necítí zcela dobře,což se projevujetím,že málo jí a pijí. Zjistíme-li tyto nedostatky, dáme je z voliéry zpět do klece a po nějaké době pokus opakujeme. Dožívají se přibližně 5-6let.Let motýlka je neklidný a
před dosednutím třepotavý,podobný letu motýla.Je schopný se při letu náhle zastavit.Z toho vyplývá souvislost s jeho jménem.
Hnízda staví ze spletených ravin,kokosových a sisalových vláken a vystýlají je peřím.Snůška je 3 až 6 vajíček.Po 11 dnech se líhnou mláďata.K odchovu svých mláďat potřebují živočišnou potravu a vaječnou míchanici,a doplňujeme tuto stravu larvami potemníka moučného nebo kuklami mravenců. Za normálních okolností opouštějí mladí hnízdo za 20 až 21 dnů.Literatura uvádí,že mohou zezačátku hůře létat,a zdržují se spíše na zemi.

Obrazek

sameček s červenými flíčky na tvářích

Obrazek
samička

 

 

 

 

 
 

Vyhledávání

Kontakt

Markétka =)