Vse o papouscích

Křepelka čínská

28.11.2009 21:15
Třída: ptáci
Řád: hrabaví
Čeleď: bažantovití
Podčeleď: křepelky

Rod:

křepelka čínská
Popis:

- nejmenší kurovitý pták o velikosti 12 - 14cm, vejčitého tvaru
- slepička snáší průměrně 4 - 9 vajec
- kuřátka se líhnou po 16-18 dnech, doba je ovlivněna počasím
- kroužkují se kroužkem o velikosti 4mm
- dožívají se okolo 5 let

 
 
 
 

U přírodní mutace má kohoutek na hrdle černobílé zbarvení, hnědé břicho a ocas. Slepička je jednoduše zbarvená, je celá hnědá. Mláďata jsou po vylíhnutí tmavě a světlé ochmýřená a velká jsou asi jako čmelák. Po 4-5 týdnech se začínají z hnědé barvy vybarvovat a dá se určit pohlaví křepelek. Pohlavní dospívaní nastává kolem 8 týdne.

Měli by mít dostatek prostoru ve voliéře, jsou vhodné do voliéry k menším či středním papouškům. Křepelky celý den tráví  hrabáním, sbíráním zbytků zrnin nebo lovem menšího hmyzu. Poletujícího ptactva si vůbec nevšímají.

Pohybují se pouze po zemi, vzlétají jen málokdy. Např. když se poplaší.

Jako úkryt jim u nás slouží např. stříška z kůry stromů, nebo bedýnka ze dřeva v tmavším koutu voliéry pro větší soukromí... A vnitřek úkrytu je vystlán senem.

Na zimu se musí křepelky uklízet do vytápěných prostor, protože venku by jim namrzali nohy. A při větším ochlazení by mohlo docházet k jejich úhynu.

Oblíbené krmení:

- ptačinec žabince
- pampeliška
- prosa, lesknice, řepku, senegalské proso, mák
- zelené krmivo jim podáváme najemno nasekané
- naklíčené zrní

Křepelky by měli mít vyšší obsah bílkovin v podávaném krmivu, nejlepším zdrojem vaječná směs a hmyz, např. malí mouční červi, mouchy, mravenci, mravenčí kukly ty jsou vhodné pro mláďata. Jednou za čas jim jídelníček zpestříme nastrouhaným tvarohem, nadrobenými piškoty, mrkví, jablkem, bezinkami. A pro lepší trávení nesmí chybět písek nebo grit.

   
   
   
   

Vyhledávání

Kontakt

Markétka =)