Vse o papouscích

čáp černý

22.12.2009 16:19

Popis :

O něco menší než čáp bílý, délka 97 cm, rozpětí 190 cm. Má černý hřbet s bronzovým leskem a bílé břicho. Samec = samice (samice je jen matnější a trochu menší). Mláďata jsou matně šedočerná bez lesku s šedozeleným zobákem a nohama. Zobáky a nohy jsou v prvním roce zelenavé, ve druhém šedočervené a od třetího roku červené. V letu má čáp krk natažený dopředu.

 

Rozšíření:

Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Etiopská oblast (Afrika od Sahary k jihu), Orientální oblast (jižní Asie). Tažný (III-IV a VIII-IX). Západní populace táhne do Afriky, východní do Indie a ptáci z Dálného východu do Číny. V tahu se nepřipojuje k čápům bílým, ale spíše k velkým dravcům, kteří mají stejné tahové cesty.

Prostředí:

 Žije jednotlivě a velmi skrytě ve starých listnatých i jehličnatých lesích, uprostřed nichž jsou na ryby bohaté potoky, řeky a rybníky. Na jihu areálu hnízdí i ve skalnatých bezlesých oblastech. Stojí s oblibou na stožárech a vysokých stromech.

Hnízdění:

  Hnízdí jednotlivě (IV-VIII). Páření se odehrává na hnízdě, které staví z klacků a větví v lese v korunách starých stromů či na skalách. Samice snáší 2-5, 64 mm dlouhých, bělavých vajec s nazelenalým nádechem. Oba ptáci sedí na vejcích 30 dnů (v noci sedí jen samice), 2 měsíce pečují o mláďata (krmení po 3-5 hodinách) a další 2 týdny přikrmují. Mláďata mají šedobílé prachové peří, zobák je nejdříve citrónově žlutý a později šedozelený, nohy jsou šedé.

Vyhledávání

Kontakt

Markétka =)