Vse o papouscích

Brhlík lesní

27.11.2009 18:18

Brhlík lesní (Sitta europaea) je drobný pěvec, velký asi jako vrabec, který má vlastní čeleď brhlíkovitých. Má výrazný šídlovitý zobák, který používá k vyhledávání hmyzích škůdců pod kůrou stromu. Po kmenech stromu leze velmi často hlavou dolů, což snad jiný náš pěvec neumí. Ke šplhání má dokonale uzpůsobené krátké a silné nohy. Má poměrně nezaměnitelné zbarvení s šedomodrým hřbetem, žlotohnědým bříškem a černou páskou přes oko.

Ekologie

Brhlík lesní je rozšířen po velké části Eurasie (takzvané palearktické rozšíření), omezen je převážně přítomností lesních biotopů. V takto velkém rozšíření se samozřejmě vyvinulo mnoho poddruhů (v Česku žije brhlík lesní středoevropský – S. europaea caesia). Brhlíci se zdržují převážně v listnatých a smíšených lesích se starými stromy, na severu rozšíření i v lesích čistě listnatých. Ve vyšších nadmořských výškách se vyskytuje vzácněji. Běžně se vyskytují v zahradách i městských parcích.

Jsou to výrazně teritoriální ptáci a zvláště ti naši se jen výjimečně zatoulají dále než 30 kilometrů od hnízdiště. Na svých teritoriích zůstávají i v zimě.

Potravu vyhledávají ve škvírách v kůře, nebo těsně pod kůrou. V zimě se živí hlavně semeny, často navštěvují krmítka spolu se sýkorami, na rozdíl od nich však zvládne i lískové oříšky. Navíc si dělají na zimu aktivně zásoby, které pak postupně vyhledávají.

Brhlík hnízdí v hnízdních dutinách, nejčastěji vydlabaných nějakým datlovitým ptákem (nepohrdne ani budkou), nejčastěji ve starých dubech. Pokud je vletový otvor příliš velký, zazdí ho částečně hlínou, aby dovnitř nemohl nikdo větší. Dutinu vystýlá převážně kousky borové, modřínové, nebo dubové kůry. Ve snůšce bývá nejčastěji 5 až 8 vajec, na kterých sedí zhruba 14 dní. Mláďata hnízdo opouští po dalších 22 – 25 dnech a už umí dobře létat. Hnízdí jedenkrát ročně.

Popis

Brhlík lesní

Brhlík lesní je drobný pták, váží kolem 23 gramů. Je sice velikosti vrabce, ale má větší hlavu, krátký ocas, šídlovitý zobák a krátké nohy. Vrch hlavy a těla je šedomodrý (u mláďat s bělavými čárkami), letky jsou tmavé. Černý pruh, který jde přes oko až k týlu, bývá u samic poněkud užší, u mláďat spíš hnědý. Brada a hrdlo jsou bělavé, příuší a ostatní spodina žemlová, boky a spodní krovky ocasní narudlé, u samce velmi tmavé. Létá rychle a obratně v plochých vlnkách. Vábí hlasitými hvizdy i jemnějším sýkořím si si. Zpěv je trylkovitý popisovaný jako kvikvikvi…

Vyhledávání

Kontakt

Markétka =)