Vse o papouscích

Břehouš černoocasý

22.12.2009 15:45

Popis :

Velký vzpřímený bahňák o velikosti holuba, délka 38-43 cm, s dlouhým rovným zobákem a dlouhýma nohama. Ve svatebním šatě jsou hlava, krk, hruď a horní část hřbetu rezavohnědé (u samce intenzivnější), spodní část hřbetu a boky jsou načernale žíhané a proužkované, břicho je bělavé a krovky křídel jsou šedohnědé. V prostém šatě jsou obě pohlaví stejně zbarvená, svrchní část těla je jednolitě šedohnědá, spodek, hlava a krk jsou hnědavé. Za letu je nápadný široký bílý pruh na křídlech s načernalým zadním lemem a bílý kořen ocasu s černou koncovou páskou. Prachový šat je rezavě hnědý s černou uzdičkou a skvrnitými zády.

 

Rozšíření:

 Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Etiopská oblast (Afrika od Sahary k jihu), Orientální oblast (jižní Asie), Australská oblast (Austrálie, Nový Zéland). Tažný (IV-V a VII-IX). Přezimuje v jihozápadní Evropě na pobřeží Atlantského oceánu a v Africe.

Prostředí:

  Hnízdí na vlhkých loukách, bažinách, nedaleko mořského pobřeží, během tahu se ve větších hejnech objevuje na březích mělkých jezer a rybníků.

Potrava :

 Hmyz, červi a plži.

Vyhledávání

Kontakt

Markétka =)