Vse o papouscích

Amazoňan fialovotemenný

29.11.2009 14:48

Třída: Ptáci (Aves)
Řád: Papoušci (Psittaciformes)
Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)
Druh: Amazoňan fialovotemenný (Amazona finschi)
Výskyt: Západní Mexiko
Velikost: 32cm
Hmotnost: 330-420g
Kroužek: 9,5mm
Počet vajec: 3 kusy
Inkubační doba: 26-28 dnů
Potrava: Směs semen pro velké papoušky, ovoce a zelenina
Cena: 75 000Kč / pár

 

 Popis dle R. Low:
Amazoňan fialovotemenný má tmavočervené čelo a uzdičky, světle zelené líce a příuší. Světle fialové temeno a oblast za příuším. Pera šíje a dolní poloviny těla mají tmavošedé okraje. Červené zrcátko tvoří pět per na vnitřním praporu. Ocas je celý zelený. Tento druh má světlý zobák a je třeba dát pozor na záměnu s amazoňanem žlutolícím ekvádorským (A. autumnalis lilacina), který má zobák téměř černý. Mladý pták se liší matnějším peřím a hnědavou barvou očí, která se na světle oranžovou mění ve stáří pěti měsíců.

Život v přírodě:
Amazoňan fialovotemenný má domov v západním Mexiku. V přírodě žije tento velmi společenský papoušek ve skupinách. Mimo dobu hnízdění byla spatřena i hejna od dvou do tří set kusů. Obývá zalesněné podhůří i hory, rovinatá území, zemědělské oblasti, a banánové plantáže. V přírodě se amazoňan fialovotemenný živí ovocem (v oblibě mají především fíky), semeny, ořechy, bobulemi, květy, obilím a banány.
My bychom mu měli poskytnout zejména semena, ořechy, ovoce a zeleninu. Komerčně připravované papouščí směsi jsou rovněž vhodné. Jako většina amazoňanů, má i tento druh tendenci k obezitě, na což musí brát chovatel při krmení ohled. Dále se vyhneme potravinám, které chutnají člověku, ale pro organismus papouška jsou toxické nebo způsobují alergii. Patří sem hlavně cibule, čokoláda, avokádo, sůl, aj.

Rozmnožování:
Amazoňan fialovotemenný se do toku dostává nejčastěji v jarních měsících (duben až začátek května). Budka se doporučuje vertikální o rozměrech dna 30x30cm a výšce 61cm. Samice poté snese tři vejce, která budou zahřívána 26-28 dnů. Po této době se líhnou mláďata, porostlá prachovým peřím, vážící pouhých 11g. Pokud nenastane problém, opouštějí mláďata budku po dalších 8 týdnech. Jako u většiny papoušků, bude samec svoji družku při sezení na vejcích krmit. Na trhu je akutní nedostatek samic tohoto druhu, protože se líhne mnohem více samců. R. Low, dlouholetá chovatelka amzoňanů uvádí, že z 9 mláďat, u kterých bylo určováno pohlaví bylo 8 samců a pouze jedna samice. Jiný chovatel ve Velké Británii dokonce uvádí, že jeho pár prozatím odchoval 6 kusů a všichni byli samci.

Chov v zajetí:
Soužití s člověkem vnímají amazoňané lépe než ostatní ptáci. Prostorná klec je však nutná, protože Amazona finschi je velmi aktivní. V bytě musí trávit spoustu času mimo klec. Nejvhodnější je umístění do prostorné voliéry. Milují šplhání a hrátky, k čemuž jim musíme zajistit dostatek příležitostí.
Tento pták bude silný a zdraví, jestliže mu bude poskytnuto čisté prostředí a vhodné krmivo. Při správné péči se může dožít 40 až 60 let. Pro někoho je nepříjemný jejich silný křik, kterým se ozývají především brzy po ránu, před východem slunce.

Poddruhy:
Amazoňan fialovotemenný se nevyskytuje v žádných poddruzích. V literatuře je někdy zmínka o formě: Amazona finschi woodi (amazoňan fialovotemenný větší), jenže nemá dostatečně odlišené znaky od nominátní, aby se dalo hovořit o poddruhu.

Pro chov tohoto amazoňana je zapotřebí CITES, příloha A.

 


 

Vyhledávání

Kontakt

Markétka =)