Vse o papouscích

Alexandr rudohlavý

27.11.2009 18:47

 

Popis

Samička alexandra rudohlavého je převážně zelná ale hlavu má modrošedou se žlutým límcem. Samec je také zelený ale má tmavě červenou hlavu a na krku široký modravě zelený límec. Dospělý samec má také červenou skvrnu na hřbetě. Mláďata se podobají spíše matce. Úplného vybarvení dosáhnou ve věku jednoho a půl až dvou let a někdy i později.

Povaha

Mimo hnízdní období může být chován z jinými druhy papoušků ale jak mile začínají ptáci hnízdit jsou značně agresivní a proto je lepší chovat alexandry rudohlavé pouze po párech. Tito papoušci se ani moc hlasově neprojevují ale spíše tak "blekotají".

Život v přírodě:

Alexandr rudohlavý obývá světlé lesy, husté pralesy ale i pahorkovité oblasti a zemědělské kraje. Ptáci se většinou sdružují v párech nebo v málo četných skupinách. Při dozrávání obilovin se tito papoušci spojí v jedno velké hejno a společně ničí úrodu zemědělcům, kteří je proto nemají rádi. V přírodě se nejčastěji živý semeny, ovocem, ořechy, květy a pupeny stromů.

Potrava

Základní krmnou dávku tvoří směs semen pro střední papoušky. Tu můžeme hlavně v hnízdním období doplňovat o různé druhy zeleného krmení, ovoce, naklíčeným zrním a vaječnou míchanicí. Papoušci rádi okusují větvičky, tak bychom je měli zásobit větvičkami k okusu. Vhodná je například vrba nebo větve z ovocných stromů (pozor na chemicky ošetřované).

                                                                                                             

Chov a hnízdění:

Voliéra pro alexandry rudohlavé nemusí být příliš prostorná. Bez problémů si vystačí z voliérou o rozměrech 2x1x2m (d,š,v). Byli však odchováni i v kleci 80 x 40 x 40 cm (s hnízdní budkou zavěšenou zvenku). Alexandr rudohlavý nemá tak destruktivní tendence, tak že mohou být bez problémů chováni ve voliéře z dřevěnou konstrukcí. Jelikož hnízdí alexandři rudohlavý zhruba od prosince do března, tak by měla být v místnosti kde je umístěná voliéra teplota alespoň 20°C. Hnízdnímu páru poskytneme nejlépe dutý kmen o průměru alespoň 25cm a výšce 40 - 50 cm a vletový otvor 7 cm ale na výběr budky nejsou příliš nároční. Na dno můžeme dát kousky ztrouchnivělého dřeva nebo vlhkou rašelinu. Osobně si myslím, že obyčejné hoblovačky by jim také vyhovovaly. Samička snáší 4 až 5 bílých vajec, které opečovává sama a samec jí chodí do budky pouze krmit. Za zhruba 22 až 24 dnů se z vajíček vylíhnou mláďata porostlá prachovým peřím. Když mláďata dovrší věku 42 dnů opouští hnízdní dutinu a hlavně sameček je ještě nějakou dobu krmí. Mláďata budou schopna rozmnožování ve věku 3 let. V tomto věku budou také plně vybarvená. Během hnízdění je lepší ptáky příliš nerušit protože pokud zažijí přílišný stres mohou celou snůšku opustit nebo mláďata usmrtit. . Zajímavost: někteří chovatelé podávají během odchovu mláďat i larvy potemníka moučného. 

 

Vyhledávání

Kontakt

Markétka =)