Vse o papouscích

Bukač velký

22.12.2009 15:59

POPIS :

Větší volavkovitý pták zavalitého těla s krátkýma nohama, silným krkem a silným špičatým zobákem. Je o něco menší než volavka popelavá, délka 65 až 70cm, rozpětí křídel 105-110 cm.
Zbarvení je rezavě žluté až hnědé s tmavou kresbou, samice = samec = mláďata. Černohnědý vous a proužek na temeni je u mladých ptáků nevýrazný, na šíji jsou poněkud prodloužená pera. Prachový šat je červenohnědý. V letu lze bukače poznat podle velikosti, zatažené hlavy a okrouhlých křídel, létá bezhlučně.
 

Rozšíření :

  Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Etiopská oblast (Afrika od Sahary k jihu). Částečně tažný (II-IV a VIII-X), přezimují v západní a jižní Evropě.

Prostředí:

  Poměrně vzácný, žije skrytě v hustém rákosí větších rybníků, jezer a bažin, příležitostně (zejména během tahu a v zimě) se objevují jednotliví ptáci na otevřených místech (břehy řek a tůní).

Hnízdění:

 Hnízdí 1x ročně (IV-VII). Hnízdo staví v rákosí nad vodou z rákosových stébel. Na 5-6 olivově hnědých, 53 mm dlouhých vejcích sedí 25-26 dnů samice. Mláďata jsou krmena na hnízdě po dobu 1 měsíce, později se potulují po okolních rákosinách a v 8 týdnech jsou schopna letu

Vyhledávání

Kontakt

Markétka =)